Banke na franku ekstra profitiraju

Bez autora
Aug 23 2011

Poslovne banke u BiH koje su odobravale kredite sa deviznom klauzulom vezanom za švajcarski franak iskoristile su rast ove valute kako bi ostvarile ekstraprofit, zbog čega bi taj prihod nadležne institucije u BiH trebalo da oporezuju sa najvećom mogućom stopom, smatraju ekonomski analitičari. Nadležne institucije vlasti trebalo bi da svaku zaradu poslovnih banaka koja je bazirana na promjenama kursnih razlika oporezuju sa porezom od 90 odsto jer je u pitanju nepravedan oblik bogaćenja banaka. Svaki prihod banaka koji je ostvaren po osnovu rasta franka, gdje banke nisu pozajmile švajcarske franke klijentima nego su im dale marke i klijenti im uredno vraćaju marke, neopravdan je i neosnovan oblik bogaćenja poslovnih banaka i one bi morale biti oporezovane posebnim poreskim tretmanom koji se već razmatra u Hrvatskoj. BiH bi morala izvršiti dodatni poreski pritisak na profite koje poslovne banke ostvaruju po osnovu kursnih razlika koje nisu osnovane...

Banke na franku ekstra profitirajuPoslovne banke u BiH koje su odobravale kredite sa deviznom klauzulom vezanom za švajcarski franak iskoristile su rast ove valute kako bi ostvarile ekstraprofit, zbog čega bi taj prihod nadležne institucije u BiH trebalo da oporezuju sa najvećom mogućom stopom, smatraju ekonomski analitičari.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je istakao da bi nadležne institucije vlasti trebalo da svaku zaradu poslovnih banaka koja je bazirana na promjenama kursnih razlika oporezuju sa porezom od 90 odsto jer je u pitanju nepravedan oblik bogaćenja banaka.

- Svaki prihod banaka koji je ostvaren po osnovu rasta franka, gdje banke nisu pozajmile švajcarske franke klijentima nego su im dale marke i klijenti im uredno vraćaju marke, neopravdan je i neosnovan oblik bogaćenja poslovnih banaka i one bi morale biti oporezovane posebnim poreskim tretmanom koji se već razmatra u Hrvatskoj - istakao je Pavlović.

On je dodao da bi BiH morala izvršiti dodatni poreski pritisak na profite koje poslovne banke ostvaruju po osnovu kursnih razlika koje nisu osnovane.

- Niti jedna poslovna banka u BiH nije dala klijentu švajcarske franke, nego konvertibilne marke, tako da je u pitanju fiktivna kategorija koja služi za očuvanje supstance, tako da promjena osnovice i vrijednosti kredita zbog porasta švajcarskog franka rezultira u kategoriji ekstraprofitom poslovnih banaka - istakao je Pavlović.

On je naglasio da sudbina zaduženih u švajcarskim francima leži u monetarnoj vlasti BiH, koja bi morala da izvrši pritisak na banke, koje će tada ozbiljno razmisliti o ovom problemu.

Istog mišljenja je i ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić, koji je istakao da je nedopustivo da banke i dalje ostvaruju enormne zarade usljed rasta franka.

- Zarade u bankarskom sektoru su enormne i jedino realno rješenje bi bilo da su rate ostale iste kao i kada su klijenti uzeli kredite - istakao je Hasić.

On je dodao da klijenti uskoro neće biti u mogućnosti da redovno servisiraju svoje dugove, te da će tada, bez sumnje dužnici pred sudom zatražiti svoja prava.

- Institucije BiH bi morale da se ozbiljnije pozabave ovim problemom jer su ljudi koji su zaduženi u francima u agoniji - dodao je Hasić.

U poslovnim bankama, međutim, demantuju da su ostvarili ekstraprofit usljed rasta franka, tvrdeći da su korisnicima kredita u francima prvih godina otplate, kada je vrijednost franka padala, rate bile manje nego na početku otplate.

Mjere

Govoreći o mjeri koju je predložio Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH, odnosno fiksiranje kursa švajcarskog franka na 1,5678 maraka za jedan franak, Hasić je istakao da ova mjera ni na koji način ne olakšava muke dužnika jer korisnici kredita i dalje ne znaju šta ih očekuje u idućem periodu.

- Osim toga, "balon sistem" je samo odlaganje, ali ne i kvalitetno rješenje problema zaduženih u francima jer dužnika i poslije otplate glavnice duga čeka otplata "balon kredita", što znači da je dug ostao apsolutno isti - istakao je Hasić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik